martes, 1 de noviembre de 2011

COM PARLAR BE EN PÚBLIC

 

Cada vegada es més important saber parlar en públic ja que avui dia a les empreses es fan moltes conferències i actes.
Aquest llibre ens dona consells de com podem millorar les tècniques per fer una bona exposició davant d’una auditori.
Saber comunicar oralment ve lligat a saber fer una síntesis, trobar arguments, tècniques de persuasió, saber valorar (informació essencial de la no essencial), parlar amb brevetat, precisió, ser creatius, positius i segurs.
Moltes persones tenen la idea de que no es pot aprendre a parlar en públic, aquesta idea es falsa ja que totes les tècniques es poden aprendre per tant una persona que no te habilitat per parlar en públic si te una bona predisposició per aprendre pot millorar i arribar a assolir un nivell més alt que una persona que porta tota la vida fent exposicions, amb un bon mètode i tècniques tothom ho pot aconseguir.
Per dominar be la paraula tenim que dominar be el pensament i per tant saber estar dintre de la societat.
Un bon comunicador es aquell que sap fer un bon ús de la retòrica, es a dir, ser clars, ordenats i mesurats alhora de crear les frases, que no sobri ni falti res .
Una de les grans dificultats dels comunicadors son els nervis, per això tenim que aprendre a controlar-los. Un bon comunicador ha de saber acceptar que està nerviós, d’aquesta manera la ment funciona millor perquè s’activa al cervell una hormona anomenada adrenalina. Una bona manera de controlar els nervis es restar importància al discurs i anar amb una bona preparació es a dir un bon guió, respirar, fer pauses, somriure per visualitzar al públic, dominar el principi i el final i parlar a poc a poc.
L’orador s’haurà de fer una sèrie de preguntes abans de començar a preparar l’exposició. 
  • Per què ? Els objectius
  • Qui? El públic
  • Què? El guió
  • Com? Els mitjans
Uns dels aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de parlar en públic es la naturalitat i la improvisació.
Un bon orador es aquell que no llegeix el guió i pel contrari s’adapta al públic i canvia el seu discurs segons les reaccions que observa.
Una de les coses que fa que no siguem natural es aprendre de memòria allò que es dirà, haurem d’aprendre de memòria l’estructura, l’esquema del guió i les idees principals. Per arribar a ser naturals tenim que preparar be el discurs.
La mirada es un element molt important, l’orador ha de tenir un feedback amb el públic per poder observar les seves reaccions a mesura que ell transmet el missatge i canviar el discurs si veu que provoca reaccions negatives
Pel que fa a la veu el públic ha de tenir en compte aspectes com el volum, velocitat, articulació, actitud i l’entonació.
El volum
Un volum adequat fa que arribi millor el missatge, ho podem canviar per donar èmfasis en algun punt o per cridar l’atenció del públic en moments de dispersió
La velocitat
Ha de ser una velocitat normal, ni ràpida ni lenta. Un bon orador ha de ser clar, per poder entonar be es necessari anar a una velocitat moderada i saber el que s’està dient ja que el significat pot aportar molt a l’hora de transmetre una informació.
La respiració s’ha de controlar amb les pauses, aconseguirem estar relaxats, per això es important fer frases curtes.
L’articulació
Una bona articulació fa que el missatge arribi millor al receptor i sigui més valorat.
L’actitud
Tenim que adequar el discurs al context i a la situació.
L’entonació
Utilitzar frases interrogatives i exclamatives per evitar la monotonia en les frases. Tenim que saber entonar ja que una mala entonació pot alterar el significat d’una frase. Podem subratllar amb la veu les paraules més importants
El silenci
És un altre element de importància i no hem de tenir por ja que un bon orador demostra fortalesa si en el seu discurs n’hi ha moments de silenci.
L’orador transmet al públic que no està nerviós, li permet respirar millor i entonar i remarcar els conceptes importants. Els silencis ens ajuden a anunciar un missatge principal, separar dues parts del discurs i recuperar l’atenció.
El llenguatge oral ha de buscar la simplicitat, la claredat i la immediatesa.
La claredat es una de les característiques de la bona retòrica, tenim que utilitzar paraules senzilles i evitar els argots especialitzats i el llenguatge abstracte i imprecís. La claredat s’aconsegueix utilitzant frases curtes i utilitzant un ordre gramatical lògic (subjecte, verb, i predicat), fer frases positives i actives.
Un altre element és la precisió, tenim que anar directament als fets, cal donar dades i contar casos i històries molt concrets.
I per últim tenim que utilitzar la brevetat.
Per altra banda tenim recursos per fer el discurs més entenedor. Tenim els exemples que serveixen per a que el públic entengui i recordi millor una idea, a traves d’una imatge o amb comparacions, ens serveixen i ens ajuden a entendre millor les idees abstractes, les comparacions, poden comparar dues coses diferents per a que el públic entengui millor la idea, la paràbola ens pot també ajudar a il·lustrar una idea abstracta en una narració i  per últim la citació o refrany, han de ser curtes i són un reforç per a l’orador de cara al públic ja que dona una sensació de que es una persona culta.
Un bon orador té que dominar la llengua ja que si mostra que te un llenguatge ampli amb una gran varietat de lèxic donarà la impressió de ser una persona culta.
S’han d’evitar els castellanismes i fer un bon ús dels dialèctics ja que enriqueixen la llengua, l’ús del dialectes el farem tenint en compte el factor “qui”, es a dir el públic ja que no per a tothom son comprensibles. 

El llenguatge corporal és essencial en la comunicació oral, ja que un comunicador por transmetre molt amb la mirada, el moviment de les mans, la postura, amb l’aparença i amb la manera de vestir.
El llenguatge corporal en pot servir per donar èmfasis, per matissar, per indicar, per enumerar etc....
Uns dels elements del llenguatge corporal és l’actitud, l’orador ha de començar amb un somriure per despertar simpatia i confiança en el públic.
Trobem 3 elements de gran importància que un orador ha de tenir en compte:  
  •    La posició del cos
  •    La gesticulació
  •    La mirada

Els mitjans audiovisuals de suport són un altre element que serveix com a eina en l’exposició oral. 

  •  Pissarres
  •  Llibreta-pissarra 
  •   Diapositives
  •   Retroprojector- transparències 
  •   Pantalla de l’ordinador
  •   Vídeos.

El guió és el conjunt d’idees (principals i secundàries) que es volen transmetre al públic, mai ha de ser llegit.  Ha de ser un conjunt d’idees, les principals són les quatre idees claus i les secundàries la resta. Aquestes idees les posarem en ordre segons la lògica o l’interès de l’orador.

Per finalitzar s'ha de ser positius, un bon orador és aquell que elabora un guió pensat de manera positiva. Ser positius es sempre més atractiu que no pas ser negatiu. Tothom podem ser capaços de modificar la nostra conducta negativa

No hay comentarios:

Publicar un comentario